De Inverdale Challenge, waar de 2016 Leeuwarden wedstrijd onderdeel van is, is vernoemd naar Chirurg Captain Inverdale. De RNRU Life Member en kaakchirurg was de vader van de BBC en ITV omroep John Inverdale.

De Royal Navy Rugby Union (RNRU) heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot 1906. Ze promoten rugby op alle niveaus binnen de Naval Service. De vijf Commands van de Fleet Air Arm, Plymouth, Portsmouth, Royal Marines en Schotland strijden jaarlijks om de Inverdale trophy. De winnaars van de competitie zijn de RNRU Command Champions. Het hoogtepunt van het RNRU seizoen is de jaarlijkse Army Navy Match gehouden op Twickenham.

De eerste van deze wedstrijden vond plaats in 1878 in Londen bij de Kennington Oval, maar het was pas in 1907 dat de wedstrijd een jaarlijkse gebeurtenis werd als onderdeel van de Inter-service Competition. De marine is de huidige Inter-Service-titelhouder. Zij versloegen het leger in de finale van het afgelopen seizoen.

Naast de Inverdale Challenge, de Army – Navy wedstrijd en de Inter-Service Championship, spelen de selecties van de RNRU (1st XV, U23, Dames en Veteranen) in verschillende competities met zowel 15-a-side als 7-a-side teams.