Centennial Memorial Match

Achtergrond evenement

Op 5 november 2016, vindt in Leeuwarden een zeer bijzondere internationale rugby wedstrijd plaats. Een eeuw geleden in 1916 speelden, teams die Engeland en Schotland vertegenwoordigden, een rugby wedstrijd op buitenlandse bodem. Dit tot grote vreugde van duizenden, lokale, betalende toeschouwers. Na afloop van de wedstrijd keerden de spelers niet naar huis maar naar hun houten hutten van de ‘HMS Timbertown’ (het Engelse Kamp); hun interneringskamp in Groningen.

Historische context

In oktober 1914, werden 1500 mannen van de drie bataljons van de 1e Royal Navy Brigade (Benbow, Collingwood en Hawke) onder het bevel van Commodore Wilfred Henderson afgesneden na het beleg van Antwerpen. In plaats van krijgsgevangen genomen te worden in Duitsland, staken zij de grens over naar het neutrale Nederland, waar ze als geïnterneerden onder de wetten van het Verdrag van Genève voor de duur van de oorlog verbleven.

Educatie

Commodore Henderson stond niet meer voor de taak van het leiden van zijn 1500 mannen in de oorlog, maar met de onverwachte uitdaging van het bouwen van een werkbare, gedisciplineerd gemeenschap in Timbertown. Hij zorgde ervoor dat de mannen in het kamp opleidingen konden volgen en sporten, zodat zij zich konden blijven ontwikkelen en het moraal hoog konden houden. Het mantra van ‘Making Better People, Zorgt voor een betere samenleving’, geldt zeker voor de aanpak van de Commodore en de marine mannen van de drie bataljons.

Rugby

De opwinding rond de eerste internationale wedstrijden op Nederlandse bodem, en de daaropvolgende wedstrijden tussen geïnterneerden en studenten uit Amsterdam, Rotterdam, Delft en Den Haag, heeft geleid tot de vorming van de eerste rugby clubs in Nederland. Andere sporten zoals voetbal en cricket hebben ook sterk geprofiteerd van soortgelijke samenwerkingen.

3 November

Symposium

We openen het driedaagse programma op donderdag 3 november 2016 in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Drie experts belichten de Eerste Wereld Oorlog vanuit sport historisch perspectief.

Meer >>

4 November

Welkom Teams

Het programma van vrijdag 4 november bestaat uit twee gebeurtenissen: overdag het Rugby Educates onderwijsprogramma en 's avonds is er een Netwerk Receptie bij 't Andere Museum.
Meer >>

5 November

Memorial Rugby

Zaterdag 5 november is de wedstrijddag. Om 14.00 uur is de kick off van de herdenkingswedstrijd tussen de Royal Navy Rugby Union teams van Engeland en Schotland op het veld van de Rugby Club Greate Pier in Leeuwarden.
Meer >>

TICKETS

Memorial Rugby:
England vs Scotland
1916 – 2016

KOOP ZE HIER

ORGANISATION

PARTNERS

 

ENDORSED BY