Centennial Memorial Match

Symposium

We openen het driedaagse programma op donderdag 3 november 2016 in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Een aantal experts belichten de Eerste Wereld Oorlog vanuit sport historisch perspectief met speciale aandacht voor ‘Het Engelse Kamp’ (Timbertown) en de unieke rol die de rugby spelers hierin hebben gespeeld.

Sprekers:

  • Menno Wielinga, schrijver van Het Engelse Kamp, Groningen 1914-1918
  • Stephen Cooper, Engels bekroonde auteur
  • Jurryt van de Vooren, sporthistoricus

Programma:

19:30  Deuren open van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

20:00 Opening Leeuwarder driedaagse

20:15 – 22.45 Sprekers:
– Menno Wielinga
– Stephen Cooper
– Jurryt van de Vooren

23:00 Afsluiting

Locatie:

Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
8911 EH Leeuwarden

Tel. 058-2332350

Route:

Van Leeuwarden NS station kunt u het Historisch Centrum Leeuwarden te voet in ca. 10 minuten bereiken.

Parkeren:

Parkeergarage Oldehove onder het Oldehoofsterkerkhof is een minuut vanaf het Historisch Centrum Leeuwarden.

Menno Wielinga

Menno Wielinga is al lange tijd geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog en schrijver van het ‘Engelse Kamp’, een uniek boek over een bijzondere periode in de geschiedenis van Groningen en de 1500 manschappen van de First Royal Naval Brigade Engels (1914-1918).

Om de Duitse opmars in België een halt toe te roepen, werden aan het begin van oktober 1914 Engelse troepen ingezet in de strijd om Antwerpen. Toen deze vestingstad onverdedigbaar bleek te zijn, volgde een chaotische aftocht en zagen 1500 Engelse mannen van de First Royal Naval Brigade hun terugweg afgesneden.
Ze weken uit  naar het neutrale Nederland, waar ze voor de duur van de oorlog werden geïnterneerd in een bewaakte kamp in Groningen, dat al snel het Engelse Kamp werd genoemd.

Stephen Cooper

Stephen Cooper heeft rugby gespeeld en wasmeer dan veertig jaar rugby coach . Zijn boek The Final Whistle won de prijs Rugby boek van het jaar 2013 en werd genomineerd voor de Britse Times sport boek van het jaar 2013.

Zijn tweede boek ‘Na het laatste fluitsignaal’ werd genomineerd voor Rugby boek van het jaar 2016.

Zijn levenslange fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog begon met zijn grootvader die de slag van de Somme overleefde.

Toen het Britse Rijk in augustus 1914 betrokken werd bij de oorlog, waren rugbyspelers de eerste vrijwilligers. Ze waren in de frontlinie en betaalde een onevenredig hoge prijs. Als Dank werd in 1919,in aanwezigheid van koning George V, een rugby toernooi ‘The Kings Cup’ georganiseerd in het Twickenham stadion. Nooit eerder werd zo’n groot rugby toernooi georganiseerd, waar verschillende landen aanwezig waren. Daarom wordt het beschouwd als de eerste WK Rugby. Voetbal speelde slechts een soortgelijk toernooi in 1930.

Jurryt van de Vooren

Nederlands sport historicus. Hij is eigenaar van de website Sportgeschiedenis.nl. Deze zomer werd zijn boek ‘Athletiek en Amsterdam’ uitgebracht, en werd  door de gemeente Amsterdam als officiële geschenk uitgereikt tijdens de Europese kampioenschappen atletiek.

Hij werkt nu aan een boek over hockey en Amsterdam en schrijft ook het jubileumboek van de strandwachten. Hij is de enige man uit Amsterdam die op Feyenoord is afgestudeerd.

4 November

Welkom Teams

Het programma van vrijdag 4 november bestaat uit twee gebeurtenissen: overdag het Rugby Educates onderwijsprogramma en 's avonds is er een Netwerk Receptie bij 't Andere Museum.
Meer >>

5 November

Memorial Rugby

Zaterdag 5 november is de wedstrijddag. Om 14.00 uur is de kick off van de herdenkingswedstrijd tussen de Royal Navy Rugby Union teams van Engeland en Schotland op het veld van de Rugby Club Greate Pier in Leeuwarden.
Meer >>

TICKETS

Memorial Rugby:
England vs Scotland
1916 – 2016

KOOP ZE HIER

ORGANISATION

PARTNERS

 

ENDORSED BY